A radon egészségkárosító hatása


A radon számlájára írható egészségkárosodást, sugárterhelést döntő részben kb. 98 %-ban nem közvetlenül maga a radon okozza, hanem annak rövid élettartamú bomlástermékei.
A radon egy radioaktív nemesgáz. Ennek köszönhetően nem lép kölcsönhatásba más atomokkal. A szoba légterében jelenlévő radont nemesgázként belélegezzük, majd egyszerűen kilélegezzük.


Mi okozza a bajt?
A radon mint természetes radioaktív elem, alfa bomlása során úgynevezett leányelemeket hoz létre. Az így megszülető szintén radioaktív fémizotópok, azonban már képesek ráülni a levegőben lebegő parányi porszemekre, aeroszol szemcsékre ( pl. dohányfüstre ) és így mint egy szállítóeszközként használva azokat, bekerülve a tüdőbe képesek annak falán megtapadni.
A tüdő hámrétegéhez hozzátapadt radioaktív részecskék további bomlásuk során így már közvetlen közelről képesek igen erős alfa sugárzással bombázni a sejteket és azokban komoly károsodásokat előidézni. A sugárzás által okozott sérülés átterjedhet a szomszédos sejtekre is, és így már viszonylag kis mennyiségű radioaktív sugárzás is képes kiterjedt szövetkárosodást, tüdőrákot okozni.


Káros sugárzások az Ön lakásában is jelen vannak.
Járjunk utána!

Segítek, hogy nyugodtan aludjon.
06-30-444-74-41
almasyzsolt@gmail.com