A radon egészségügyi kockázata


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása szerint a radon gáz, a dohányzást követő második leggyakoribb oka a tüdőrák kialakulásának!

Egyes tanulmányok szerint minden tizedik tüdőrákos megbetegedés a radon számlájára írható.
Talán ez egy kicsit túlzásnak tűnhet, de nem árt tudni, ha egy nem dohányzó ember 1000 Bq/m³ radon koncentrációjú lakásban él, az ugyan akkora kockázatot jelent a tüdőrák kialakulására mint az aktív dohányzás.


Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet becslése szerint, hazánkban akár évi 400 ember halálát is okozhatja a lakásokban jelenlévő radon gáz. Egyes kutatók véleménye szerint azonban a radon gáz és bomlástermékei más egészségkárosító hatásokkal közösen akár jóval több halálesetet is okozhat évente. Amennyiben a nyugati statisztikákat vesszük figyelembe úgy ez akár évi 800 áldozatot is jelenthetne.

A dohányfüst és a radon halálos párost alkot
Kevesen tudják, hogy a radon gáz és a cigarettafüst halálos párost hozhat létre.
Egyes kutatók szerint a cigarettafüst a radon káros hatásait akár 1500 %-kal is növelheti!
A radon és cigarettafüst kombinációja nem csak a dohányzóra, hanem minden jelenlévőre egyformán veszélyes. Rákkeltő párosuk a cigaretta elszívása után akár órákig is fennmaradhat, így a nem dohányzókra is komoly veszélyt jelenthet.

Radon + elektroszmog + dohányfüst = tüdőrák.
Lehet-e még ennél is rosszabb? Igen.
Tanulmányok rámutatnak, hogy magas elektroszmogban a radon és bomlástermékei akár 18-szorosan képesek koncentrálódni. Tehát, amennyiben magas elektroszmogban, mondjuk számítógépek, elektromos berendezések közelében dohányzik valaki és az adott helyiségben magas a radon gáz koncentrációja, úgy komoly veszélybe kerülhet egészsége. Érdemes kockáztatni?

Folytatás...


Káros sugárzások az Ön lakásában is jelen vannak.
Járjunk utána!

Segítek, hogy nyugodtan aludjon.
06-30-444-74-41
almasyzsolt@gmail.com