Hogyan kerül radon a lakásba?



A radon gáz különböző koncentrációkban minden lakás légterében jelen van.

Radon a talajból
Elsődleges forrásként a talaj felső rétegeiben jelenlévő radon a nyomáskülönbségek hatására, beszivárog az épületekbe, és ott feldúsul. A talajból beszivárgó gáz elsősorban az épületek alsóbb részeiben gyűlik össze. Pincék, szuterének, földszinti szobák légterében magasabb a koncentrációja, de másodlagos forrásokból a magasabban fekvő helyiségekbe is bejuthat. Ilyen másodlagos radon források lehetnek a különféle építőanyagok, a főzéshez használt földgáz, de zuhanyozás közben a csapvízből is kiválhat.


Geológiai törésvonalak
A talajban lévő radon, csak a felsőbb rétegekből (1-2m) képes nagy mennyiségben kiszivárogni. Mélyebb rétegekből mielőtt feljuthatna a felszínre, aránylag rövid felezési ideje miatt már elbomlik. Geológiai törésvonalakban és repedésekben gazdag területeken viszont már képes a mélyebb rétegekből is a felszínre kerülni illetve az épületekbe bejutni.

A geológiai törésvonalakat a radiesztézia tudománya is különösen veszélyesnek tartja.Elsősorban daganatos megbetegedésekkel hozzák összefüggésbe. A radonnal kombinálva elsősorban tüdőrák kialakulását segítheti elő.


Radon az építőanyagokbó
Kohósalak, gázszilikát,márvány, stb

A talajon kívül egyes magas rádium-226 izotóp tartalmú építőanyagok is komoly radon forrásként jöhetnek számításba! Ilyen sugárzó anyag lehet például a széntüzelésű erőművekből származó pernye, illetve salak, valamint az ezekből előállított különféle építőanyagok, falazó blokkok.


Káros sugárzások az Ön lakásában is jelen vannak.
Járjunk utána!

Segítek, hogy nyugodtan aludjon.
06-30-444-74-41
almasyzsolt@gmail.com